Návšteva knižnice

12.02.2014 15:41


Má vaše dieťa rado knihy? Zájdite sním do knižnice. Dlhé rady kníh a veľký výber nadchne nielen deti, ktoré rady čítajú. Aj deti, ktoré čítanie až tak veľmi nezaujíma, sa možno nechajú nalákať na čítanie, ak budú môcť prezrieť množstvo kníh v knižnici. Doma takýto výber určite nemajú. I celkom malým deťom má knižnica čo ponúknuť. V príjemnom prostredí si s dieťaťom môžete posedieť a prečítať si leporelo priamo v knižnici a potom si vybrať niečo na domov. Prehrabávanie sa v knihách prinesie radosť celej rodine a pritom aj ušetríte, lebo vypožičanie knihy je oveľa lacnejšie ako jej kúpa.
Predtým ako sa do knižnice vyberiete, si treba s dieťaťom dohodnúť (tak ako pri iných návštevách) určité pravidlá správania. V oddelení pre deti nie je nutné, aby deti sedeli ticho ako myšky, napriek tomu knižnica nie je miesto na behanie, krik a vystrájanie a s knihami je treba zaobchádzať opatrne.
Na začiatok deťom dovoľte vybrať nanajvýš jednu či dve knihy, aby nestratili prehľad o tom čo si vypožičali a vypestovali si povedomie, že niečo požičané musia starostlivo strážiť a nepoškodené a hlavne včas vrátiť.
Je jednoznačne preukázané, že detí ktoré pravidelne čítajú nemajú problém s porozumením textu, či s vyjadrovaním  sa na akúkoľvek tému.
Možno mesiac marec je vhodný čas na to, aby ste svoje dieťa zoznámili s knižnicou a bohatstvom  príbehov ukrytých v jej policiach.