Hlasujte - možno vyhráte peknú knihu

04.02.2016 14:46

Severské krimi.sk | Hlasovanie - výhry


Hlasujeme do 29. februára 2016.


Je očividné, že záujem o severské krimi odštartoval neobyčajný celosvetový úspech Stiega Larssona a jeho trilógie Millennium. Existuje však aj názor, že „larssonmánia“ bola skôr iba akýmsi spúšťacím mechanizmom, pretože dobrých autorov tohto žánru bolo aj pred ním dosť, hoci úspech Larssona zostane zrejme neprekonaný. Odborníci sa zhodujú v názore, že úspech škandinávskych detektívok do značnej miery súvisí s ich štýlom, o ktorom sa zvykne hovoriť, že je realistický, jednoduchý a precízny, zbavený zbytočného balastu. Autori sa neutápajú v ťažkých opisoch prostredia, a píšu takpovediac k veci.

Nemenej dôležitým faktorom triumfu severských krimi vo svete  je aj to, že nejde len o klasické detektívky. Tento žáner sa neraz zaoberá vážnymi témami (neonacizmus, obchod so ženami, obchod s bielym mäsom, náboženský fanatizmus, zločiny páchané pod rúškom ideológií…), ktoré sú súčasťou našej spoločnosti. Príbehy viacerých autorov majú silný politický podtext. A nielen to. Ich silnou stránkou je, že poskytujú možnosť identifikovať sa so sociálne slabými a odpovedať tiež na problémy globálneho sveta.

Väčšina domácich i zahraničných recenzentov sa pri hodnotení severských trilerov zhoduje v názore, že sú dobre, moderne a svižným tempom napísané príbehy zo súčasnosti. Sú to napínavé a strhujúce texty, ktoré človeka doslova „prilepia ku knihe“. Severským autorom nechýba literárny kumšt a poctivá práca s textom.

Tieto navonok nepodstatné detaily, z ktorých je zložené výsledné dielo, vie čitateľ náležite oceniť. Severské krimi sa tak stalo zárukou jedinečného čitateľského zážitku.