Beseda s Alžbetou Verešpejovou

10.04.2013 09:01

Beseda so spisovateľkou pre deti Alžbetou Verešpejovou

V piatok – 5. apríla – dopoludnia sa knižnica zaplnila takmer päťdesiatkou štvrtáčikov zo základných škôl, ktorí prišli na besedu so spisovateľkou Alžbetou Verešpejovou. Pripravovali a tešili sa na ňu takmer mesiac. Prečítali si knihy, ktoré napísala, dokonca si pripravili aj ukážky z textov, ktoré sa im páčili. O tom, že sa pripravili poctivo, nás presvedčili ich zvedavé otázky nielen o prečítaných knihách, ale zaujímali sa aj o to, kedy a kde pani spisovateľka rada píše, čím sa inšpiruje, aké má koníčky, kde pracuje, koľko má rokov, či pripravuje novú knihu..... Dozvedeli sme sa, že píše pomaly a to čo napísala sa jej stále nepáči, tak to veľa razy prepisuje. Inšpirujú ju rôzne veci zo svojho okolia, ktoré prerozpráva do príbehu. Napríklad pre napísanie knihy Šušľavá mušľa sa rozhodla vtedy, keď si jej syn Jonáš vylomil predný zub a šušľal a deti sa mu v škole smiali. V Maškrtných rozprávkach pána Dobošíka a pani Krémešíkovej vystupujú skutoční ľudia, majitelia jednej svojráznej cukrárničky v Poprade, ktorých pozvala aj na krst knihy do Prešova. Knihu pokrstili práškovým cukrom. Príbeh z tejto knihy nám prečítal, ba priam zahral,  Adam Lach a pani Verešpejová povedala, že s tak svojským prejavom sa asi ani nestretla. Medzi jej koníčky patrí aj lyžovanie a keďže sa chodí lyžovať aj na Plejsy, môžu sa tam deti s ňou niekedy stretnúť. Chlapcom vysvetlila, že sa nepatrí pýtať dámy na to, koľko má rokov, takže im neodpovie, ale môžu si to zistiť inde. Novú knihu momentálne nepripravuje, lebo má veľa práce v divadle Jonáša Záborského v Prešove, kde pôsobí ako dramaturgička, ale aj v Knižnici P.O. Hviezdoslava, kde pracuje ako knihovníčka a popri tom ešte externe vyučuje na Filozofickej fakulte PU v Prešove.
Aj pani spisovateľka bola zvedavá ako strávili veľkonočné prázdniny, či chlapci vykúpali dosť dievčat a čo za to dostali, či dievčatá boli poriadne mokré...?
Zvedavým otázkam z oboch strán nebolo konca, no nakoniec sme sa pani Verešpejovej poďakovali a popriali veľa úspechov v práci a besedu sme ukončili autogramiádou.
Ďakujeme pani spisovateľke za vytvorenie neformálneho ovzdušia, v ktorom deti reagovali spontánne. Tiež sa chceme poďakovať pani učiteľkám, ktoré s deťmi čítali knihy a na besedu ich pripravili.
Verím, že sa pri podobných podujatiach stretneme zase.