Prečo by malo dieťa siahnúť po rozprávke ?

10.12.2015 08:45

 

Prečo by malo dieťa siahnuť po rozprávke?

Teraz, keď je vonku chladno, je ten najlepší čas na podporovanie čítania. Kedy si vaše dieťa naposledy prečítalo rozprávku? Je to už dávno? Tak je najvyšší čas. Ak teraz premýšľate, či sa  k rozprávkam ráta aj Harry Potter, musíme vás sklamať. Nie každý vymyslený príbeh, aj keď v ňom nájdeme rozprávkové prvky je rozprávkou. Pri skutočných rozprávkach ide najmä o jednoducchú formu rozprávania, ktorá sa vyznačuje priestorovou i časovou nekonečnosťou a neviaže sa na žiadne historické pozadie.
Typické znaky sú:       ustálené začiatky ako „Kde bolo, tam bolo...“,
                                         určité symbolické čísla, ako napríklad „tri želania“, „sedem trpaslíkov“
                                         krátke príbehy, v ktorých dobro vždy zvíťazí nad zlom.
Autormi klasickej rozprávky sú bratia Grimmovci, H.Ch. Andersen, Ch. Perrault, ale aj naši autori Pavol Dobšinský, Samo Czambel, Anton Habovštiak, Jozef Cíger-Hronský či Ľubomír Feldek.

Päť dôvodov, prečo čítať rozprávky

1. Dieťa si trénuje schopnosť čítať
- rozprávky majú jednoduchú štruktúru, často sa na začiatku udeje krivda, ktorá sa v priebehu rozprávania objasňuje. Nie su tam zložité slová, preto sú ľahšie pochopiteľné i pre menších čitateľov – začiatočníkov.
2. Cvičí sa v chápaní textu
 - rozprávky sa dajú interpretovať rôznorodým spôsobom. Ide však vždy o ľahko pochopiteľný príbeh, ktorý hravo rozlúšti i začiatočník v čítaní.
3. Zdokonaľuje sa v čítaní
- tá istá forma rozprávania, prehľadná dĺžka a jednoduchá slovná zásoba rozprávky uľahčuje dieťaťu čítanie. A čím viac dieťa číta, tým je v tejto činnosti lepšie.
4. Dieťa sa učí empatii
- v mnohých rozprávkach sa siaha po témach, ktoré vedia deti veľmi dobre precítiť, ide najmä o vzťah k súrodencom, k rodičom, o bohatstvo a chudobu. Môžu slúžiť ako východisko diskusií o spoločenských hodnotách alebo medziľudských vzťahoch v súčasnosti.
5. Nadobúda vedomostí
- ťažko pochopiteľné emócie ako žiarlivosť, chamtivosť, túžba po pomste sú v rozprávke ozrejmené hravou a ľahko prístupnou formou. Ale aj ako sa orientovať v lese, ktoré rastliny sú jedlé a pod.

Strávte príjemne dlhé zimné večery v spoločnosti rozprávkových postavičiek, vráťte sa so svojimi deťmi do čias svojho detstva, oprášte staré rozprávkové knižky a ak ich už doma nenájdete, v knižnici ich máme dosť.